22.6.14

Sant Vicent Ferrer. CONVERSES DE MORELLA



              Sant Vicent Ferrer va fer estada a Morella del 20 de juliol al 12 de setembre de 1414, cridat pel rei d'Aragó per reforçar la pressió sobre el papa Luna, instant-lo perquè dimitís del pontificat.




                   Segimon, rei de Romanos, convocà el  Concili de Constança (1414-1418) en ell es tanca el Cisma amb la deposició de Joan XXIII i de Benet XIII i l’abdicació de Gregori XII; s’elegeix Martí V (1417). Benet XIII es refugia a Peníscola i manté contra tothom els seus drets.

Segimon proposa al rei Ferran I i al papa Luna, la celebració d’una entrevista per a conèixer els seus pensaments e intencions respecte la unitat de l’Església,  a tal fi, Ferran I convida a Benet XIII i a Vicent Ferrer a traslladar-se a Morella.

El rei Ferran aplegà el 17 de juliol del 1414, el papa el dia següent (18 jul. 1414), revestit de pontifical i rodejat d’una brillant comitiva,  

Morella va ser durant 50 dies escenari de transcendentals converses a les que assistiren, junt a membres de la Cúria del papa, consellers del rei, i membres de la embajades del rei de Romanos, tots feren pressions per que abdica-se el papa Benet XIII.

Les converses de Morella acabaren amb un mínim de satisfacció, s’havia aconseguit al menys una part dels objectius.  Es va convindré que es reuniren el papa, Segimon i Ferran d’Aragó. Ho van fer a Perpinyà (1416).


El 15 d’agost de 1414 va ser un dia memorable per a Morella, en la festa de l’Assumpció de la Verge, es celebrà una missa pontifical oficiada per el papa Luna (Benet XIII) en la arxiprestal de Santa Maria, i presidida pel rei Fernando I de Antequera, amb sermó de Vicent Ferrer.


A mitjans de setembre, concluïdes les converses amb el rei i el papa, parteix sant Vicent per a Saragossa, on aplegà a primers de novembre.









Entrada del papa Luna a Morella



Santa Maria La Major de Morella



Santa Maria La Major de Morella



Convent de sant Francesc


Escales del Cor. Santa Maria La Major de Morella


Sant Vicent Ferrer


Milacre de sant Vicent


Santa Maria La Major de Morella


Santa Maria La Major de Morella


Sant Vicent. Santa Maria La Major de Morella



Santa Maria La Major de Morella


Morella


Morella


Milacre de sant Vicent. Morella



Morella








No hay comentarios:

Publicar un comentario